Rakip Pazar Analizi Dosyası nasıl hazırlanır sorusunu Tam Nokta Gayrimenkul’ün örnek Rakip Pazar Analizi ile yanıtlayalım. Ece Bilir’in katkıları ile hazırlanan dosyayı sözleşme görüşmesinde sunacaksınız. Bu dosya sayesinde gayrimenkul sahiplerini satılabilir fiyata ikna etmeniz kolaylaşacak. Yüzyüze görüşme için nasıl randevu alabileceğinizi ve gelebilecek itirazları nasıl karşılayacağınızı “Sahibinden Satılıklardan Randevu Telefonda Nasıl Alınır” yazısından öğrenebilirsiniz. Örnek Rakip Pazar Analizi Dosyası indirme bağlantısı bu yazının sonunda bulunuyor.
Yetki Alacağınız Gayrimenkulün Özellikleri
İlk sayfada pazarlama yetkisi alacağınız gayrimenkulün temel özelliklerini belirteceksiniz. Bu özelliklere benzer mülklerin pazarlama ve satış süreçlerini sonraki sayfalarda paylaşacaksınız. Eğer ilk sayfadaki özelliklerde yanlışlık var ise bütün rapor geçersiz olur. Sunuma başladığınızda ilk sayfadaki özelliklerin doğru olduğunun onayını mülk sahibinden alın ve bu sayede ileri örneklerde gelebilecek “ama benim evimi o ev ile mukayese edemezsiniz” itirazını baştan engelleyin.
Benzer mülk özellikleri:
Rakip pazar analizine ekleyeceğiniz gayrimenkuller şu konularda birbirleri ile eşit olmalıdır.
Oda sayısı
Yaklaşık metrekare
Ara kat / Çatı katı / Giriş katı
Otopark
Site dairesi / Apartman dairesi / Müstakil ev
Aynı mahalle
Asansörlü bir binadaki yüksek kat daireyi ancak asansörlü bir daire ile mukayese edebilirsiniz. Eğer giriş katları mukayese ediyorsanız hem asansörlü, hem asansörsüz daireleri analize koyabilirsiniz. Aynı şekilde otoparklı bir daireyi de ancak otoparklı bir daire ile mukayese edebilirsiniz. Uzmanlık bölgesi çalışmanız bu tür mukayeseleri kolay yapmanızı sağlar.
Mülkünüzün Satışını Kolaylaştıracak Özellikler
Ön cephe, güney cephe, toplu ulaşıma yakınlık, yenilenmiş mutfak, gömme dolaplar gibi rakiplerde olmayan özellikleri mülkün satışını kolaylaştırarak özellikler olarak belirtin. Bu sayede birebir aynı olmayan mülkleri aynı dosyaya koyma şansınız artıyor.
Alıcılardan Gelecek İtirazlar
Balkonun olmaması, binanın yolunun yokuş olması gibi olumsuz özellikleri alıcılardan gelebilecek itirazlar olarak rakip pazar analizi dosyasında belirtebilirsiniz. Dosyaya koyduğunuz olumlu özellikler itirazlardan daha fazla olmalı. Aksi taktirde mülk sahibi sizin fiyat düşürmek için mülkü kötülediğinizi düşünebilir. Ya da gayrimenkulü beğenmediğinizi ve sizin beğenmediğiniz mülkü başkalarına beğendiremeyeceğinizi düşünür.
Rakip Gayrimenkuller
Rakip gayrimenkulleri 3 bölümde sunacaksınız; satılmışlar, satılamayanlar, rakipler (halen satışta olanlar). Bu üçlü gruplamanın şöyle bir avantajı var. Sunum sonunda mülk sahibine soracaksınız; “Evinizi hangi fiyattan satışa sunmak istiyorsunuz?” diye. Yüksek bir fiyat söyler ise satılamayanlar grubunda olacağını görecek. Satılmış fiyatları ise muhtemelen düşük bulacak. Eğer gerçekten satıcı ise satılmışlar ile rakipler arasında bir fiyat seçecektir.
Satılmışlar
Yakın bölgede, yakın zamanda, benzer özelliklere sahip satılmış mülkler ve bunların satış fiyatları. Amacınız mülk sahibinden bu fiyatlara yakın bir fiyat ile pazarlama sözleşmesi almaktır. Bu fiyatlar piyasa fiyatını gösterir.
Satılamayanlar
Yakın bölgede, benzer özellikte uzun süredir ilanda olan gayrimenkulleri satılamamış olarak sunabilirsiniz. Eğer istediğiniz pazarlama yetki süresi 4 ay ise bu sürenin üstünde pazarda satılık olan mülkleri bu listeye alın. Bunların kaç aydır satılık olduklarını belirtin.
Rakipler
Bir kaç aydır satılık olarak piyasada olan gayrimenkulleri rakipler olarak sunun. Bunların bir kısmı zaman geçince satılamamışlar listesine girecek, bir kısmı ilan ettikleri fiyattan indirim yaparak satılacak. Benzer özellikte mülkleri listeye koyduğunuz için alıcılar önce uygun fiyatlı mülkleri değerlendireceklerdir.
Pazarda Yanlış Konumlanmış Bir Mülkün Hikayesi
Pazarda yanlış konumlanmış bir mülkün hikayesi grafiği önce yüksek fiyat ile çıkalım, eğer satamaz isek sonra fiyat düşeriz diyen satıcılara bunun yanlış bir strateji olduğunu gösterir.
Maksimum Alıcı Sayısına Ulaştığımız Haftalar
Maksimum alıcı sayısına ulaştığımız haftalar grafiği mülk sahibini doğru fiyat ile piyasaya çıkmaya ikna eder. Ayrıca erken gelen teklifleri daha iyi bir teklif umudu ile reddetmelerini önler.
Rakip Pazar Analizinin Sözleşme Almaya Faydası
Yetki belgesi görüşmesinde Rakip Pazar Analizi mülk sahibini doğru fiyat ile sözleşme vermeye ikna eder. Bu görüşmede önce Pazarlama Planınızı sunarak sıradan emlakçılardan ayrışacaksınız. Mülk sahibi bu pazarlama planı ile mülkünü hızlı satacağını görecek. Rakip Pazar Analizi sayesinde satılabilir fiyata ikna olacak. Yetki vermek konusundaki itirazlarını doyurucu şekilde karşıladıktan sonra ön sunum dosyanızın hizmet taahhüdü bölümünü açıp imza atacaksınız ve mülk sahibine vereceksiniz. Sonra yetki belgenizi uzatıp ona imza alacaksınız.