Emlak eğitimleri arasında en büyük bir eksikliklerden biri emlak fotoğraflama eğitimi. Pek çok emlak zincirinin emlak fotoğraflama eğitimi olmasına rağmen danışmanların çoğu bu eğitimlere katılmıyor. Katılım eksikliğinin 2 nedeni var. Birincisi bu eğitimlerde profesyonel makine ile nasıl çekim yapılacağına dair bilgiler verilmesi. Emlakçıların çoğu cep telefonu ile çekim yaptıkları için bu eğitimler onlara bir şey ifade etmiyor. İkinci neden ise pek çok kişi, her gün zaten bol bol yaptığı, gözüne kolay gözüken bir iş için eğitim almasına gerek olmadığını düşünüyor.
Eski arabalarını satmak için ilan verenler, resim çekmeden önce arabalarını iç dış yıkatıyorlar. Bazıları bir adım daha ileri giderek, arabayı güzel bir manzaranın önüne park edip resmini çekiyor. 200-300 bin liralık bir aracın satışında gösterilen bu özen, milyonluk emlak satışında neden gösterilmiyor?
100 bin liraya satılan aracın fotoğrafına gösterilen özeni neden milyon liralık emlak ilanlarında göremiyoruz?
Resimli ilanların daha çok ilgi çektiği konusunda herkes hemfikir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre alıcılar gayrimenkul ilanlarına bakarken zamanlarının %60’ını ilan resimlerinde geçiriyorlar ve bu fotoğraflar sayesinde konutun satışı %32 daha hızlı oluyor. Peki iyi çekilmiş resimlerin satışı kolaylaştıracağını, hızlandıracağını ve daha yüksek fiyatlar elde edileceğini Türkiye’de gayrimenkulünü satmak isteyenler bilmiyor mu? Herhalde bilmiyor ki satılık ev, daire, villa, yalı, iş yeri, ticari gayrimenkul vs. resimlerinde bol bol amatör çekimlere rastlıyoruz. Türkiye’de ne yazık ki emlak fotoğrafçısı, ya da gayrimenkul fotoğrafçısı diye uzmanlaşan çok az fotoğrafçı var. Fotoğraf üzerine İnternette pek çok Türkçe kaynak bulmak mümkün ancak gayrimenkul ya da emlak fotoğrafçılığı konusunda kaynak neredeyse hiç yok.
Gayrimenkul Resim Çekiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Gayrimenkul fotoğrafçılığı yapabilmek için fotoğraf çekim bilgisini emlak pazarının ilanlarda neye önem verdiği bilgisi ile birleştirmek gerekiyor.
1 – Amaca uygun bir fotoğraf makinesi ve lens edinin
Cep telefonu ile çekim
Aynı noktadan Tokina 11-16mm geniş açı lens ve Nikon D5300 ile çekilen fotoğraf
Cep telefonu olmaz mı? Olur, eğer gayrimenkulden kastınız tarla ya da arsa ise… Bol ışık alan açık alanlarda ve size istediğiniz kadar geri gitme imkanı sağlayan ortamlarda fotoğraf makinesi ve lensin önemi azalıyor. Ancak iç mekanda çekim yapacaksanız ışığa hükmedebileceğiniz bir makineye ihtiyacınız var. Ayrıca iç mekanlarda sırtınızı ne kadar duvara dayasanız da istediğiniz genişlikte alanı fotoğrafa yansıtamama riskiniz var. Profesyonel bir fotoğraf makinesine takacağınız geniş açı lens ile bu sorunu aşabilirsiniz.
2 – Mekanın düzenli ve temiz olmasını sağlayın
Odanın günlük hali
Sahneleme ile odanın ferahlığı ortaya çıkıyor
Çekimden önce mekanı temizleyin ve düzenleyin.
Ortamda gereksiz kalabalık yapan eşyaları çekim alanı dışına çıkartın. Fotoğraf çekimi öncesi sahneleme yapın.
3- Işığı ayarlayın
Flaş yardımı ile iç ve dış ışık dengelenerek manzara ön plana çıkartılabilir
Pencerelerden bol ışık geldiği vurgusu yapılabilir
Kapalı mekanlarda ışığın eşit dağılmasını sağlayın, karanlık bölgeleri aydınlatın, bütün ışıkları, lambaları açın.
Gerektiğinde bu ışık kaynaklarının ampullerini yüksek güçlü ampuller ile değiştirin.
Pencerelerden gelen güçlü ışığın fotoğrafınızı bozmasına izin vermeyin. Sabahın erken saatlerinde ya da akşam üstü güneş ışığının zayıf olduğu zamanlardır. Bulutlu günler de iç mekan çekimlerinde pencerelerden gelen güçlü ışığı kolay dengeleyeceğiniz zamanlardır.
Flaş kullanımı konusunda dikkatli olun, doğru ayarlanmayan bir flaş çok daha kötü sonuçlara yol açabilir. Flaş ışığını tavandan ya da duvardan yansıtın.
4 – En iyi açıyı bulun
Odanın 1. açıdan görüntüsü
Aynı odanın 2. açıdan görüntüsü
Aynı odanın 3. açıdan görüntüsü
Doğru açı mekanın güzel yönlerini öne çıkartır.
Resmin önünü kapatan eşyalardan kaçının, bunlar mekanı küçük gösterir. Gerektiğinde bu eşyaları dışarı çıkartın.
Eğer hangi açının iyi sonuç vereceğinden emin değilseniz farklı açılardan çekim yapın ve seçiminizi sonra yapın.
5 – Yansıtıcı yüzeylere dikkat edin
Özellikle flaş kullanılan çekimlerde aynalar, camlar, resimler ve parlak yüzeyler ışığı yansıtarak resminizi bozabilir. Bu yüzeyler ayrıca resmi çeken kişinin görüntüsünü de yansıtabilir!
6 – Kamerayı yatay tutun
Amatör makineler dar mekanlarda kısıtlı bir alanı aktarabiliyor
Aynı noktadan profesyonel çekim ile çok daha geniş bir alan alıcılara gösterilebiliyor
“Landscape” yani yatay resimleri daha iyi algılarız çünkü gözlerimiz yüzümüzde yan yanadır. Televizyonlar bu nedenle yatay ekranlı üretilir. İlan siteleri de resimleri yatay yayınlarlar. Resimler dikey çekildiğinde hem etkileri azalır, hem de ilan sitelerinde daha küçük alanda gösterilirler.
7 – Kamerayı yere paralel tutun
Kamerayı yere paralel tutuğunuzda çektiğiniz resimde köşeler, kapılar, sütunlar vs. olması gerektiği gibi 90 derece dik görüntülenir.
Vizörün ya da kamera ekran yanlarının duvarlar ile paralel göründüğünden emin olun.
8 – Tripod (ayak) kullanın
Fotoğraf makinesinin sabitlenmesi net resimler elde etmeye yardımcı olur.
Tripod fotoğraf makinesini sabitleyerek daha net fotoğraflar çekmenize yardımcı olur
Fotoğraf makinesinin yere ve duvarlara paralel olmasını kolaylaştırır.
Tripod sayesinde ışığın az olduğu ortamlarda daha net fotoğraflar çekebilirsiniz
9 – Zamanlayıcıdan faydalanın
Zamanlayıcı (timer) elinizden oluşabilecek titremeleri engeller ve daha net resimler elde edersiniz.
Zamanlayıcıdan faydalanarak makinenin çekim sırasında sallanmasını engelleyebilir ve fotoğrafın daha net çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Dar alanlarda tripod ile çekim yaptığınızda tripodun arkasına geçmek zor olabilir. Bu durumda tripodu yerleştirdikten sonra zamanlayıcı ile çekim yapabilirsiniz. Bu size çekim karesinden çıkacak zamanı sağlar.
10 – Küçük alanlarda geniş açılı objektif kullanın
Cep telefonu ile çekim
Aynı noktadan Tokina 11-16mm geniş açı lens ile çekilen fotoğraf
Geniş açılı objektifler mekanın daha fazla alanını resme aktarır, ancak resmin kenarlarında deformasyona yol açabilir. Resmi deforme etmeyecek kadar açıyı genişletin ya da sonradan deforme kısımları resim işleme programları ile düzeltin.
11 – Kamerayı aşağı indirin (çömelin)
Bu fotoğraf daha yüksekten çekilseydi resmin çoğunda zemin yerine tavan görünecekti. Bir daire alan kişi için en önemli şey yaşam alanın genişliği, resim de bu alanı ön plana çıkartmalı.
Gayrimenkulde satılan şey yaşam alanı, bu nedenle yaşam alanını ön plana çıkartmanız gerekiyor.
Fotoğraf makinesini yere paralel tuttuğunuz için resmin çoğunu tavan kapsıyor ise çömelin ve odayı çerçeveye alın.
12 – Gerektiğinde yukarı çıkın
Yukarıdan çekilen bu resim mekanın genişliğini ve ferahlığını vurguluyor
Her resmin aynı seviyeden olması gerekmez, mekanın özelliklerini yansıtabilmek için gerektiğinde farklı yüksekliklerden resim çekebilirsiniz.
Diğer çekimler
Yukarıda iç mekan çekiminde dikkat edilmesi gerekenleri paylaştım. Satılık bir gayrimenkulün 4 çeşit resimleri gerekiyor.
İç mekan (yukarıda açıklanan)
İçeriden dışarıya fotoğraf çekimleri (pencerelerden ve balkondan görülen manzaralar)
Dışarıdan fotoğraf çekimleri (satılık mülkün olduğu sokak, cadde, bahçe, komşu binalar vs. ile ilişkisi)
Konum fotoğrafı (dron çekimi ya da google maps ile uydudan konum görüntüsü)
Ekipman
İç mekan çekimlerinde en önemli faktör geniş açı lens. Bu nedenle bana “ne ekipman önerirsiniz” sorusunu soranlara önce alacakları lensi seçmelerini öneriyorum. Eğer lens ucuz olsun diye ikinci el alacaksanız, bulduğunuz lense göre makine almak zorunda olacaksınız çünkü markalar birbirleri ile uyumlu değil. Canon için “EF”, Nikon için “F”, Pentax için “K”, Sony için “A” yuva uyumlu lens almanız gerekiyor. Normal bir lens ile geniş açı lensin farkını, resme aktardığı alanın nasıl değiştiğini aşağıdaki örnek resimde görebilirsiniz.
Eğer cep telefonu ile emlak fotoğrafı çekiyorsanız telefonunuzu yenilerken geniş açılı lensi olan bir cep telefonu almanızda fayda var. Pek çok telefon artık geniş açı lens ile üretiliyor. Geniş açı lens gayrimenkul fotoğraflamada çok işinize yarayacaktır.