Türkiye genelinde emlak satışlarının düşüşü ve alıcıların kıran kırana pazarlık etmeleri gayrimenkulünü satmak isteyenleri yabancı alıcılara yönlendirdi. Yabancı alıcı arayanlar özellikle Arap müşterilere ulaşmak istiyorlar. Google’daki aramalara baktığımızda şu aramaların son dönemde artmış olduğunu görüyoruz.
Yabancı alıcılara ulaşmak için uluslararası emlak web sitelerini, Telegram gibi Türkiye’de pek bilinmeyen sosyal medya platformlarını kullanmak ve yabancıların emlak konusunda çalıştığı aracılar ile iletişimde olmak gerekiyor. İyi derecede yabancı dil bilmek ve konuşmak da şart. Tercümanlar aracılığı ile yapılan işler genelde bir noktada tıkanıyor. Yabancı alıcılar geçmişte Türkiye’de yaptıkları alımlarda pek çok sıkıntı yaşadılar. Bitmemiş yada elde kalmış sorunlu yerlerden pek çok satış yapıldı. Ayrıca piyasa rayicinin çok üstünde fiyatlar ile evler satıldı. Bu sorunları duydukları için eskiye oranla çok daha şüpheciler. Aynı sıkıntıları yaşamamak için uluslararası kurumsal bilinirliği olan zincirler ile çalışmayı tercih ediyorlar. 19.09.2018 tarihli Türk Vatandaşlığı Kanunu‘nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Değişikliği uyarınca ana hatlarıyla gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi şartıyla 250.000 USD gayrimenkul yatırımı yapanlar Türk Vatandaşlığı alabiliyorlar.
Eğer satmak istediğiniz gayrimenkul kiracılı ise, yada kira rayici iyi ise Kiragetiren.com’da satılık ilanı verebilirsiniz. Türkiye’de gayrimenkul alan yabancıların çoğu bunu Türk Vatandaşlığı için alıyor. Sonra bu gayrimenkulü kiraya veriyorlar. Kiragetiren.com kira getirili gayrimenkul almak isteyenlerin işini kolaylaştırdığı için yabancıya yönelik çalışan ajansların takip ettiği bir ilan sitesi.
2018 yılı Ocak ayında 1.361, Şubat ayında 1.440, Mart ayında 1.520, Nisan ayında ise 1.839 adet yabancılara konut satışı gerçekleşti. Önceki yılın ilk 4 ayındaki 2.381 adet konut satışı ile mukayese edildiğinde yabancılara yapılan satışlar İstanbul’da 2,5 katına çıkmış durumda. Alım yapanların milliyetlerine baktığımızda Irak, İran, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu, Afganistan, Kuveyt, Ürdün, Yemen, Almanya, Filistin, İngiltere, Mısır, Libya, Katar ve Lübnan’ın ön plana çıktığını görüyoruz. Konut alımı yapan yabancıların arasında yurt dışında yaşadıkları ülkenin vatandaşlığına geçmiş olan Türkler de var.
Yabancı bir şahsın satın alabileceği arazi otuz hektardan fazla olamıyor. Askeri bölgelerde yabancıya gayrimenkul satışı ise yasak. Gayrimenkul almak isteyen yabancı şahıs Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülkeler Listesi’ndeki ülkelerden birinin vatandaşı olmalı. Alım öncesinde ikamet izni almaya gerek yok.
Resmi senette yer alan satış bedeli ve değerleme raporuyla tespit edilen piyasa değerinin (her birinin ayrı ayrı) yönetmelikte aranan bedelden yüksek olması gerekmekte. Satış günü/son yayınlanan Merkez Bankası efektif satış kuru baz alınarak işlem yapılıyor.
Satış bedeli transferinin yabancı ülkeden veya ülkemizdeki bankalar aracılığıyla döviz ya da karşılığı Türk parası olarak gerçekleştirilmesi mümkün. Bedelinin alıcı hesabından çıktığının ve satıcı hesabına yatırıldığının bankalar tarafından onaylanmış dekontlar ile tevsik edilmesi gerekmekte.
Yabancıların Türkiye vatandaşlığı alabilmeleri için aldıkları taşınmazın değeri düzenlenecek olan SPK raporu ile belirleniyor. SPK Raporu ile birlikte Uygunluk Belgesi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yapılıyor. Ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğünden İkamet İzni alınabiliyorlar. Tüm bunların sonrasında İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için başvuruda bulunuyorlar. Bakanlığın incelemesi sonrasında MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden arşiv araştırması olumlu sonuçlanan kişiler, Bakanlığın Teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı kazanıyorlar.
Belirlenen değer 250.000 USD veya üstünde ise ödeme alıcı ve satıcı arasında ödeme banka aracılığı ile yapılmalı. Tapuya üç yıl satılamaz şerhi konuluyor. Bu evraklar ve kişisel evraklar ile 6458 sayılı kanunun 31-J maddesi uyarınca oturma izni müracaatı gerçekleştiriliyor. Bu işlemlerin ardından yatırımı yapan yabancının kendisi ve 18 yaşının altındaki çocukları için vatandaşlık başvurusu yapılıyor. Eşi için ise oturum izni alınıyor. Eş 3 yıl oturum iznini tamamladıktan sonra vatandaşlık için başvurabiliyor. Detaylar için Yabancıların Taşınmaz Edinimi Rehberi‘ne bakabilirsiniz.
Gayrimenkul alımı haricinde yatırım yaparak da yabancılar vatandaşlık alabiliyorlar. İlgili prosedürlerin yerine getirilmesi şartı ile 500.000 ABD Doları sermaye ile şirket kuranlar yada satın alanlar bu haktan faydalanabiliyor. Bu bağlamda 500.00 ABD Dolarını devlet yatırım araçlarına veya Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankalarına üç yıl çekmemek şartıyla yatıran yabancılara da vatandaşlık veriliyor. Gayrimenkul alımında olduğu gibi, bu yabancı yatırımcıların eşi ve 18 yaşının altındaki çocukları için de Türk Vatandaşlığına geçme imkanı var.
Yazar Hakkında
Kiragetiren Editör Sitemizdeki bilgiler size yardımcı olmak için derlenmiştir. Bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçla kullanılmasından doğabilecek zararlardan Kiragetiren.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
En Çok Okunanlar
Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Soru ve Cevaplar04 Haziran 2021
Emlak Danışmanı Sloganları28 Haziran 2020
Yatırımlık Arazi ve Arsa Nereden Alınır05 Haziran 2020
İşyeri Satış Fiyatı Nasıl Belirlenir?13 Ekim 2021
Marka Emlakçı Olmanın 10 Adımı21 Eylül 2021
Misafir Yazarlar
Emlak EğitimleriEmlakta Gerilla Pazarlama17 Ekim 2021
Kürşat TuncelSatış Kapamanın Hipnotik Dili09 Ağustos 2020
Sürmen | Arıkan Hukuk BürosuYabancının Mirası17 Temmuz 2020
Bültene Üye Olun, Aradığınızı Kaçırmayın
Kurumsal Bilgiler
Hizmetler Hakkında
Kiragetiren.com'da yer alan tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından Kiragetiren.com hiç bir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.