Geçmişte çoğumuz hayatının bir döneminde konut kiralama işlemi yapmıştır. Kimisi daha genç yaşında üniversiteye gitmek için ailesinden uzakta okuluna yakın bir daire kiralamıştır, kimisi yeni bir evlilik yaparken bütçesine uygun bir ev, kimisi de tayin nedeniyle başka bir şehre taşınıp bir mülk kiralamıştır. Günümüzde pandeminin etkisiyle, yüz yüze eğitime geçilmesiyle, son zamanlarda bazı şehirlerde kentsel dönüşüm planları devreye girmesiyle birlikte kiralık konut talepleri bir hayli artmış durumda. Kira talepleri haliyle kira sözleşmelerini de beraberinde getirmekte.
Yapılan kira sözleşmeleri ile birlikte kiracı, başkasına ait bir gayrimenkulü kullanma ve kullanmayla birlikte yararlanma yetkisine sahip olur. Bu kullanma yetkisine hak kazanabilmek için de kiralayan ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılır.
Bu yazımızda kiracı kimdir, kiralayan kime denir gibi tanımlara yer verilecek, kira sözleşmesinde yer alan, kiracıların oldukça yakından takip ettiği kira artış oranının neye göre belirlendiğini belirtip, sizlere fayda sağlamayı amaç edinmiş bulunuyoruz.
“Kiralayan” terimi kira hukukunda kiraya veren yani kiraya konu olan gayrimenkulün sahibi anlamında kullanılan terim olarak karşımıza çıkıyor.
Kiracı ise sözlükte bir yeri, bir şeyi kira ile tutan kimse olarak yer almaktadır. Kiralama işleminde, gayrimenkul sahibi olmayan; bir bedel karşılığı kiralık gayrimenkulü alan taraf “kiracı” olarak ifade ediliyor. Kiracı mülkü belirlenmiş olan süre içerisinde kullanabilir ve bu kullanım sırasında da düzenli olarak sözleşmede belirtilen ücretini ödemek durumundadır. Kira sözleşmesinin tanımı Türk Borçlar Kanun’u 299. maddesinde ”kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde yer almıştır. Bu tanımlar ışığında kira sözleşmesinin bir sonraki dönem kira artış oranı belirlenirken hangi oran dikkate alınmalıdır? Tüfe’ye göre mi, ÜFE’ye göre mi hesaplama yapılmalıdır , inceleyelim.
Kira artış oranı bir diğer ifadeyle kira bedeline uygulanacak zam miktarı-zam oranı kiracıların özellikle ilgilendiği konular arasında yer almaktadır.
7161 Numaralı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 18.01.2019 tarihli ve 30659 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Bu Kanun’un 56. Maddesi ile Türk Borçlar Kanununun 344. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ifadeleri “tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan fiyat endeksinin 2021 yılına ait aylık ve yıllık yüzde değişim oranları aşağıdaki tabloda listelenmiştir.
Bu değişiklik yapılmadan önceki Borçlar Kanunu düzenlemesinde kira sözleşme bedellerinin artış oranı Üretici Fiyat Endeksi esas alınırken, bu Kanun ile yapılan değişiklikle artış oranı daha düşük bir oran olan Tüketici Fiyat Endeksindeki On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı ile düzenlenmiştir. 18.01.2019 tarihinden sonra yapılacak kira sözleşmesi yenilemelerinde TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranlarının esas alınması gerekmektedir. Peki TÜFE’ ye göre kira artışı nasıl hesaplanıyor?
Öncelikle güncel TÜFE verilerine Türkiye İstatistik Kurumu, kısaca TÜİK’in internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ben sizin için hemen buraya bir link bırakıyorum.
( https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Agustos-2021-37386)
Bu linke tıkladığınızda size 03.09.2021 tarihinde TÜİK tarafından hazırlanan TÜFE ‘ye ilişkin bilgiler sunulacak. Buna göre 2021 yılı Eylül ayında yenilenecek kira sözleşmeleri için yasal olarak uygulanabilecek en yüksek zam oranı %15,78 ‘dir. İlgili Kanun kapsamında kira artış oranları için “uygulanabilecek en yüksek kira artış oranı tespiti için kullanılır.” hükmü geçerlidir. Bu sebeple asıl kira artışı (enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemek şartı ile) kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşmaya göre belirlenebilir.
Konu ile alakalı veya merak ettiğiniz hususlarda ki değerli görüşlerinizi gurgenkubra@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz, yazımıza ve bize destek olmak için www.kiragetiren.com sitemize üye olabilirsiniz.
KÜBRA GÜRGEN
Sorumlu Emlak Danışmanı
0 542 312 30 10
Yazar Hakkında
Kiragetiren Editör Sitemizdeki bilgiler size yardımcı olmak için derlenmiştir. Bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçla kullanılmasından doğabilecek zararlardan Kiragetiren.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
En Çok Okunanlar
Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Soru ve Cevaplar04 Haziran 2021
Emlak Danışmanı Sloganları28 Haziran 2020
Yatırımlık Arazi ve Arsa Nereden Alınır05 Haziran 2020
İşyeri Satış Fiyatı Nasıl Belirlenir?13 Ekim 2021
Marka Emlakçı Olmanın 10 Adımı21 Eylül 2021
Misafir Yazarlar
Emlak EğitimleriEmlakta Gerilla Pazarlama17 Ekim 2021
Kürşat TuncelSatış Kapamanın Hipnotik Dili09 Ağustos 2020
Sürmen | Arıkan Hukuk BürosuYabancının Mirası17 Temmuz 2020
Bültene Üye Olun, Aradığınızı Kaçırmayın
Kurumsal Bilgiler
Hizmetler Hakkında
Kiragetiren.com'da yer alan tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından Kiragetiren.com hiç bir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.