Gayrimenkul sektörü için en doğru sosyal medya kanalı hangisi? Emlak ofisleri ve danışmanlar sosyal medya ekibi için bütçe ayırmadıkları için, bu işi kendileri çözmek istiyor. Bu durumda tüm mecralarda yer almak ve tüm mecraları yönetmek kolay olmuyor. Emlak danışmanı olarak tüm mecralarda yer almak zorunda değilsiniz. Sonuçta emlakçılar zamanlarını satıyorlar ve siz zamanınızı değerli işlere ayırmalısınız. Bu yüzden size en çok geri dönüşüm sağlayacak platformu bulmanız işinizi kolaylaştıracak.
Öncelikle marka olarak kimleri hedeflediğiniz çok önemli. Çünkü her sosyal ağın belli bir kullanıcı kitlesi var ve sizin ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin hangi sosyal mecralarda yer aldığını öğrenebilmek için de kendi hedef kitlenizi tanımanız gerekiyor. Uzmanlık bölgenizi ve uzmanlık konunuzu seçerken yaptığınız araştırmalarda hedef kitle araştırması yapmış olmalısınız. Çıkarttığınız hedef kitlenin profiline en uygun olan sosyal ağı seçmek, bu aşamada işinizi kolaylaştırıyor.
Örnekler üzerinden ilerlersek: Üniversiteli gençliğe kiralama ve satış yapmak istiyorsanız sosyal medya çalışmalarınızı özellikle Instagram ve Snapchat üzerine yoğunlaştırmanız faydalı olacak. Hedef grubunuzun
yaş aralığı 30 ve üzerindeyse Facebook ve Twitter üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Eğer video içerik üretiyorsanız,
Youtube’u aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Son dönemde İnternet hızlarının artması nedeniyle tüm kullanıcılar video içeriklere ilgi duymaya başladı. Hedef kitlenizi belirlediğinizde hangi platformlara daha fazla ağırlık vermeniz gerektiğini de bulmuş olacaksanız.
Sosyal mecraların yönetimi için ne kadar zaman ayırmayı planladığınızda en doğru platformu bulma açısından önemli. Vakit sıkıntısı ve iş yoğunluğu nedeniyle birden fazla mecraya vakit ayıramayabilirsiniz. Bu nedenle gün içinde sosyal medya için ne kadar zaman ayırabileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Eğer 1 saatten fazla zaman
ayıramayacaksanız, ikiden fazla sosyal mecrada yer almamanız sizin yararınıza olacaktır. Sosyal hesapların yönetimini sadece paylaşım yapmak olarak ele almamanız gerekiyor. Bu paylaşımların hazırlanması, mecralarda paylaşılması, planlanması ve yorumlarla ilgilenmek belli bir vakit alacaktır. Bu nedenle de bu iş için ayıracağınız zaman oldukça önemli. Az zamanınız varsa size en çok etkileşim getirecek ve asıl hedef kitlenizin yer aldığı mecraları tercih etmelisiniz.
Hangi tür içeriklerden yararlanacağınız da yer almanız gereken sosyal platform seçiminde önemli bir rol oynuyor. Youtube, Instagram ve Snapchat’te yazılı paylaşımlar etkili olmuyor. Eğer devamlı olarak görsel veya video içerikler üretemeyecekseniz Youtube, Instagram ya da Snapchat sizin için ideal bir mecra olmayacaktır. Blog yazısı ve bağlantılar gibi paylaşımlar yapmayı düşünüyorsanız LinkedIn ve Twitter’a yoğunlaşmalısınız. Facebook her tür paylaşımda etkili olabiliyor, orta yaş ve üzerini hedefliyorsanız paylaşımlarınızı Facebook üzerinden yapmanız etkili olacaktır. İş yükünüze ve içerik planınıza göre ne tür içerikler hazırlayabileceğinizi önceden belirlemeli ve bu planı uygulayabileceğiniz bir sosyal ağ seçmelisiniz.
Her sosyal ağın hedef kitlesi ve kullanıcı profili değişiklik gösteriyor. Emlak ofisi yada gayrimenkul danışmanı olarak kendi hedef kitlenize en uygun olan hedef kitleye hitap edebilmek için sosyal ağların hangi amaçlara hizmet ettiğini bilmeniz gerekiyor.
Özellikle son yıllarda popülerliği çok artan Instagram’a reklam özelliklerinin gelmesiyle beraber, Instagram bir anda markaların reklam yağmuruna tutuldu. Organik olarak hedef kitlelerine ulaşsalar da reklam hizmetinin aktif olmasıyla beraber markaların bu mecraya olan ilgisi daha da artmaya başladı.
Son dönemlerde video içeriklerin öne çıkmasıyla beraber Youtube’un önemi de arttı.
Sosyal mecralarda farklı içerik türlerinden yararlanabilirsiniz. Siz kendi stratejinizi belirlerken, hangi tür içerik türlerinden yararlanacağınıza karar vermeden önce, sosyal mecralarda kullanabileceğiniz içerik türleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Facebook ve Twitter üzerinde yazılı metinler oluşturabilir ve bu metinleri paylaşabilirsiniz. Ancak Facebook’ta görsel çalışmaların eksikliği nedeniyle bu tür paylaşımların etkileşim oranları düşük olabilir. Twitter’da kısa metinlerle takipçilerinize paylaşım yapabilirsiniz.
İnternet siteniz üzerinde blog bölümü oluşturabilir ve bunları sosyal mecralarda paylaşabilirsiniz. Facebook ve Twitter üzerinde blog sayfanızın linkini kopyalayarak, takipçilerinize paylaşımda bulunabilirsiniz.
Facebook, Instagram, Twitter ve Snapchat üzerinde görsel paylaşımlar yapabilirsiniz. Fotoğraflar ya da GIF formatındaki animasyonlu görseller sosyal paylaşımlar için en sık kullanılan türler arasında. Görsel paylaşımlar, düz metin ya da link paylaşımlarından daha fazla etkileşim sağlamaktadır.
Sosyal mecraların hepsinde video paylaşımlar yapabilirsiniz. Markanızı ya da portföyünüzü tanıtan videoların yanı sıra video reklamlar hazırlayarak bu içerikleri sponsorlu içerikler olarak hedef kitlenize gösterebilirsiniz.
Bazı sosyal ağlar, kendi istatistik özelliklerini sunarken, bazı platformlar bunları sunmamakta; ancak sosyal medya yönetim aracı kullanıyorsanız buradaki istatistiklerden yararlanabilirsiniz. Facebook, Twitter ve Youtube kendi istatistik özelliklerine sahip. Bu mecralar üzerindeki şirket sayfanıza girip, “İstatistikler” bölümüne tıkladığınızda
paylaşımlarınızla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Facebook üzerinde; tüm gönderilerinizin beğeni, yorum ve paylaşım oranlarının yanı sıra, yeni gelen ve takibi bırak kullanıcılar görebilirsiniz. Bunlara ek olarak takipçilerinizin demografik yapısını, hangi saat dilimleri arasında aktif olduklarını ve gönderilerinizin kaç kişiye ulaştığını görebilirsiniz.
Twitter üzerinden istatistiklerinizi görebilmek için:
YouTube üzerinden istatistiklerinize ulaşmak için:
Sosyal medya yönetiminde en çok dikkat edilmesi ve üzerinde analizler yapılması gereken konulardan biri de paylaşım için doğru saat ve günleri bulmak oluyor. Markalar, etkileşim oranlarını artırmak için bu zaman dilimlerine dikkat etmeliler. Yapılan araştırmalar dünya genelindeki sonuçları ortaya koyuyor; fakat her markanın kendi hedef kitlesine göre bu zaman aralıkları değişiklik gösterebilir. Fakat global araştırmalar internet kullanıcılarının sosyal mecralara ne zaman daha çok vakit ayırdığını gösterdiği için bir referans kaynağı olacaktır.
Sosyal medya hem emlak ofisleri ve danışmanlar hem de kullanıcılar tarafından müşteri desteği için de kullanılıyor. E-posta ya da telefon ile markaya ulaşmak yerine, İnternet kullanıcıları emlakçılar ile sosyal ağlar üzerinden de iletişime geçebiliyor. Aynı şekilde emlak ofisleri de bu desteği sağlamak için sosyal ağlara yöneliyor. Müşteri desteği sağlamak için neler yapmak gerekiyor ve tüketiciler markalardan bu konuda neler bekliyor ?
Müşteri desteği sağlamak için belli bir iletişim dili belirlemeniz gerekiyor . Tüketicilere nasıl yaklaşacağınız, nasıl bir ifade ve tavır sergileyeceğinizi önceden belirlemelisiniz. Bu dili oluştururken, takipçilerinizle sıcak ve samimi bir iletişim kurmayı amaçlamalısınız.
Size en çok sorulan sorularla ilgili belli başlı şablonlar hazırlayabilir ve bu sayede onlara daha hızlı çözümler sunabilirsiniz.
Takipçileriniz size bir sorunla ilgili mesaj attıklarında onlara kısa sürede yanıt vermeye çalışın. Online kişilerin markalardan beklediği yanıt süresi 2 -3 dakika; fakat siz bu tempoya ayak uyduramayabilirsiniz. Böyle bir durumda hangi süre içinde yanıt gönderebileceğinizi bildiren kısa bir mesaj ile takipçinizin gönlünü alabilirsiniz.
Özellikle sosyal medyada, tartışmalar ve markalarla yaşanan olumsuz durumlar çok hızlı bir şekilde büyüyerek, birçok kullanıcıya ulaşabiliyor. Bu nedenle müşteri desteği sağlarken devamlı olarak çözüm odaklı olmaya
çalışmalısınız. Eğer sorun sosyal mecralarda çözülemeyecek gibi bir durumdaysa, kullanıcının iletişim bilgilerini alarak, bu konuyu doğrudan iletişim ile çözmeye çalışmalısınız.
Küçük bir işletmeyseniz ve 7/24 sosyal medya üzerinden destek veremiyorsanız, bunu takipçilerinize belirtmelisiniz. Sayfanızın hakkında bölümüne, hangi saat dilimleri arasında destek hizmeti sunduğunuzu belirtebilir ve onları bilgilendirebilirsiniz. Böylelikle, sosyal mecralarda aktif olmadığınız zaman dilimlerinde kullanıcıların sizden böyle bir destek talep etmemelerini, ettikleri takdirde de sizin mesai saatlerinizi beklemeleri gerektiğini duyurabilirsiniz.
Yazar Hakkında
Dijiper Dijital PazarlamaGayrimenkul Danışmanları ve Emlak Ofisleri için Dijital Pazarlama Desteği Sağlar. Web Sitesi Yapımı, Web Sitesi Yönetimi, Blog Yazıları, SEO, Sosyal Medya Yönetimi ve Reklamları için En Cazip Fiyatlar Dijiper.com'da. https://www.dijiper.com
En Çok Okunanlar
Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Soru ve Cevaplar04 Haziran 2021
Emlak Danışmanı Sloganları28 Haziran 2020
Yatırımlık Arazi ve Arsa Nereden Alınır05 Haziran 2020
İşyeri Satış Fiyatı Nasıl Belirlenir?13 Ekim 2021
Marka Emlakçı Olmanın 10 Adımı21 Eylül 2021
Misafir Yazarlar
Emlak EğitimleriEmlakta Gerilla Pazarlama17 Ekim 2021
Kürşat TuncelSatış Kapamanın Hipnotik Dili09 Ağustos 2020
Sürmen | Arıkan Hukuk BürosuYabancının Mirası17 Temmuz 2020
Bültene Üye Olun, Aradığınızı Kaçırmayın
Kurumsal Bilgiler
Hizmetler Hakkında
Kiragetiren.com'da yer alan tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından Kiragetiren.com hiç bir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.